FINANCIËN – NETHEID
Bart Lambrechts, personeelsdirecteur, kandidaat FINANCIEN & NETHEID
“Samen met alle inwoners van Sint-Truiden wil ik mee een lange termijn beleid uitwerken met als doel het algemeen geluk van alle Truienaren te verhogen. Hierin zit ook de properheid van de straten, de pleinen en de gemeentelijke infrastructuur. Verder bekommer ik mij om een financieel gezond beleid.”
- Betere aansturing van de stadsarbeiders voor een propere leefomgeving
- Verbindende initiatieven om het samen-gevoel te stimuleren
- Een gezonde stadskas die financieel op orde staat
Sint-Truiden kampt met een torenhoge schuld: 125 miljoen euro aan uitstaande schuld, één van de hoogste in Vlaanderen, we zitten in de top 5. En hoe komt dat? De afgelopen 10 jaar is er zeer zwaar geïnvesteerd aan een hoog tempo. Als ik als goede huisvader met mijn gezin thuis investeringen wil doen, dan ga ik eerst kijken naar wat er echt nodig is, en dan stapsgewijs die investeringen doen. Het stadsbestuur heeft de inkomsten vaak overschat en verschoven naar latere jaren, terwijl de uitgaven overhaast werden gedaan. Alles omwille van de partijpolitieke kleuren, iets wat al decennia sluimert.
FRIS! wil komaf maken met de partijpolitiek. Onze kandidaten zijn gewone Truienaren die de schuld willen afbouwen door uitgaven te beperken. Inkomsten halen we bij zij die evenementen organiseren en bij de projectontwikkelaars die de stad willen volbouwen.
- We gaan met z’n allen naar een volledige omslag moeten in de mentaliteit van aan politiek bedrijven. Punt één voor ons is: stop met de vriendjespolitiek. Politiek moet terug een ploegsport worden. Burgemeester, schepenen, gemeenteraadsleden en de financiële diensten moeten samen dit grote probleem aanpakken. Dus niet iets waarbij schepen A zijn dossiers wil binnenhalen en schepen B die van hem of haar, neen, samen durven kijken naar wat er wel of niet nodig is. Waar gaan we besparen? Waar willen we beperkt investeren? De belastingen niet verhogen, maar de uitgaven beperken.
- Concreet: de onderhoudscontracten voor het digitale: een stijging in’24 van maar liefst 1.365.493 euro t.o.v. 2023. Samen nadenken hoe we die uitbesteding van het digitale terug laten inkantelen in onze stadsdiensten. Uitgaven beperken.
- Concreet: geen honderdduizenden euro’s meer voor ‘de voetbalclubs’ maar een eerlijke budgetverdeling onder alles wat met vrije tijd te maken heeft: sportclubs, jeugdverenigingen, jeugdwerking, culturele verenigingen.
- Concreet. Evenementen. De duizenden euro’s die altijd dezelfde vriendjes krijgen om die evenementen te organiseren, moet dat? En moet het altijd zo groots zijn? Werk met openbare aanbestedingen. Da’s transparant!
- Inzetten op verbindende projecten met inspraak van de burgers, van de jongeren ook, … da’s goedkoper en meer sociaal verbindend. Uitgaven beperken.
- Gebouwen en gronden die eigendom zijn van de stad. Goed nadenken of en hoe we iets gaan verkopen? Of stapsgewijs renoveren zodat de verenigingen een deftig onderkomen krijgen.
- Het stadsapparaat doorlichten en bijsturen. De juiste man/vrouw op de juiste plaats, niet de vriendjes van … op een plaats. Wij hebben gemotiveerde stadsambtenaren, sommigen die een position switch willen doen, laat ze samen met het bestuur zorgen voor een frisse aanpak. We gaan dat kunnen.
- De Grote Markt moet blijkbaar na elke verkiezing aangepast worden, elke keer opnieuw. Dat kost handenvol geld. Laat alles op de markt nu toch zoals het is. Dus geen dure bomen planten, zeker al niet omdat we een tekort aan personeel hebben om die te onderhouden.
- SLOTSOM. Het bestuur en de financiën van de stad moeten we zo efficiënt mogelijk organiseren. Dit betekent dat publieke middelen op een transparante en doeltreffende manier moeten worden besteed, waarbij bureaucratie wordt verminderd en de gemeentelijke diensten efficiënter worden. Het stadsbestuur moet bovendien financiële verantwoordelijkheid tonen door een strikte controle op begrotingen en projecten, zodat de stad financieel gezond blijft en in de toekomst geen problemen ondervindt. Er gaan stemmen op bij sommigen om de belastingen voor de Truienaar te verhogen, maar dat vinden we overdreven. Het zullen geen gemakkelijke jaren worden, maar met voldoende eerlijkheid en creativiteit gaat het zeker lukken om van Sint-Truiden een financieel gezonde stad te maken.
FRIS! wil controlemechanismen inbouwen die gesjoemel onmogelijk maken. Voor elk event of activiteit zal een schepen tekst en uitleg moeten geven op het bestuurscollege.
De autonome Gemeentebedrijven zijn eveneens erg verlieslatend. Zij zullen voorzichtig moeten afgebouwd worden.
De financieel directeur van de stad Sint-Truiden is de man op de juiste plaats om alles te monitoren, zodat de bevolking niet voor verrassingen komt te staan.