INEZ DIRIX

BURGERPARTICIPATIE – DIALOOG

Inez Dirix, verpleegkundige, kandidaat BURGERPARTICIPATIE & DIALOOG

“Ik geloof sterk in een open en eerlijke communicatie tussen het gemeentebestuur en de burgers en tussen de bestuurders onderling. Open staan voor elkaars ideeën en luisteren naar mekaar, daar begint een goed bestuur mee. Mijn doel is om die stem te zijn voor alle burgers in onze stad en samen te werken aan een betere toekomst.”

  • Regelmatig overleg met de bewoners van buurten, wijken en verenigingen
  • In elk kerkdorp een tweemaandelijkse overlegraad tussen burgers en stadsbestuur
  • Burgers zelf projecten laten uitwerken en die subsidiëren

De manier van aan politiek doen in Sint-Truiden moet drastisch veranderen. Tientallen jaren lang werd er aan politiek gedaan op basis van de politieke kleur. Het resultaat? Vriendjespolitiek, waardoor tientallen dossiers bleven liggen of niet opgelost geraakten. De stad snakt naar een gezondere, transparantere en eerlijkere samenleving.

Vriendjespolitiek en belangenvermenging zijn praktijken die het vertrouwen van de burger in het stadsbestuur ernstig ondermijnen. Wanneer politieke beslissingen worden genomen op basis van persoonlijke relaties of verborgen agenda’s in plaats van het algemeen belang, worden eerlijke kansen tenietgedaan en raken mensen met de juiste competenties op de achtergrond. Het is essentieel dat deze vormen van misbruik stoppen.

Iedereen, ongeacht hun positie, dient zich aan dezelfde regels houden. Niemand staat boven de wet. Transparantie is van het grootste belang, vooral als het gaat om de besteding van publieke middelen. Elke euro die wordt uitgegeven, moet verantwoord worden aan de burgers. Dit betekent dat onnodige uitgaven moeten worden vermeden en dat elk project of initiatief moet bijdragen aan het welzijn van de gemeenschap.

FRIS! wil van de democratie een ploegsport maken. Het bestuurscollege, bestaande uit de burgemeester en de schepenen, dient te worden aangevuld met de algemeen en met de financieel directeur, de gemeenteraadsvoorzitter en enkele spreekgasten, om te komen tot sterke besluitvorming, gedragen door zoveel mogelijk politici.

Transparantie en participatie zijn essentieel om de betrokkenheid van burgers bij het beleid te vergroten. Het verhogen van de inspraak van burgers in besluitvormingsprocessen kan gerealiseerd worden door middel van burgerpanels, consultaties en participatieve budgetten. Dit stelt inwoners in staat om actief mee te denken en beleid te vormen dat beter aansluit bij hun behoeften. Daarnaast is het belangrijk om de communicatie vanuit het stadsbestuur te verbeteren, zodat de inwoners op de hoogte zijn van beslissingen, plannen en bestedingen.