EERLIJK BESTUUR – TOERISME – ERFGOED
Rudi De Cock, vervolgschoolcoach, kandidaat INTEGRITEIT & TOERISME
“Ik ga voor een rechtlijnig beleid waarbij vriendjespolitiek niet langer een plaats heeft. Samen bouwen we aan een positief imago voor Sint-Truiden, een stad waarin elke Truienaar zich gewaardeerd en gesteund voelt. De politiek moet eerlijk zijn. Ik wil gaan voor een professionele aanpak van de politiek, met debatten op inhoud, hoffelijk en correct. Tenslotte mag de stad niet volgebouwd worden. Met FRIS! streven we naar een gezonde mix van wonen, werken en vrije tijd.”
- Politiek is een ploegsport: we besturen samen de stad in een geest van openheid en consensus
- Vernieuwing van de gemeenteraad met inhoudelijk sterke debatten die hoffelijk zijn
- FRIS! heeft een volledig plan klaar om erfgoed en toerisme te doen heropleven door ze met elkaar te verbinden.
Sint-Truiden heeft heel wat erfgoed. FRIS! wil die stapsgewijs renoveren, openzetten, zodat de stad een sterker toeristisch karakter krijgt, wat ook de werkgelegenheid en de lokale economie ten goede komt. Onze werkgroep ‘Erfgoed’ maakte oefeningen voor elk erfgoeddomein. Hier alvast één hele belangrijke, onze prioriteit: de abdijsite.
De restauratie van het poortgebouw van de abdijsite is noodzakelijk. Het poortgebouw werd destijds opgericht met de bedoeling de bezoeker te imponeren door zijn rijke versiering en imposante inrijpoort. We willen dat dat poortgebouw opnieuw nieuwsgierigheid en verbazing opwekt, zowel vanaf de straatkant als vanaf de erekoer. Het abtskwartier verdient dezelfde aandacht als het poortgebouw. De ingang moet opnieuw imponeren zoals ooit de bedoeling was. De hoevegebouwen van de abdijsite hebben een volledige restauratie nodig. Er zijn mooie mogelijkheden om hier, na renovatie, horeca te vestigen.
De academiezaal wordt beperkt en beknot door de huidige constructie, namelijk het cultuurcafé ‘De Fwajee’. De academiezaal is een frisse parel en verdient het niet om half weggestopt te zitten achter een lange lelijke muur. Extra fruitbomen zouden kunnen worden aangeplant om de historische boomgaard te visualiseren.
De straatzijde van de abdij, vooral aan de Abdijstraat maar ook aan Stenaartberg, moeten gezandstraald worden. De lange muur is zeer geschikt voor een banner, met daarop een luchtfoto van de abdij. Toeristen bereiken immers langsdaar vaak het centrum. Een andere optie is een banner met historische afbeeldingen van de abdij, bijvoorbeeld de omslagfoto van het boek ‘De abdij van Sint-Truiden’.
Het financiële plaatje? Er zal actief naar subsidiëring, middelen en partners gezocht moeten worden, en stevig moeten worden ingezet op fondsenwerving. Publiek-private samenwerkingen en crowdfunding behoren tot de mogelijkheden om de financiële last te dragen. De abdijsite moet opnieuw de parel worden van de stad.