Een gezin van vier zit rond een elektrische verwarming in de keuken. Terwijl buiten de thermometer flirt met het vriespunt is dit de enige manier waarop ze zich warm kunnen houden. Als ze straks warm water willen om zich op te frissen moeten ze de waterkoker gebruiken. Niet gelijktijdig met het elektrisch vuurtje, want dan zou de zekering kunnen springen. Maar ze zijn thuis! Ze zijn veilig! Drie weken geleden was hun appartement nog onbewoonbaar, omdat er twijfel was over de stabiliteit van het gebouw. Vandaag kunnen ze met een gerust hart gaan slapen, want de experten zeggen dat het bewoonbaar is.
Het is november 2024 in Sint-Truiden, België. Moeilijk voor te stellen, want het verhaal doet denken aan een derdewereldland.
Het dossier van het zinkgat op Tiensesteenweg 177 legt verschillende problemen bloot. Plots duiken er problemen op met de nutsvoorzieningen van de percelen achter Tiensesteenweg 177, die via de gang van het flatgebouw lopen, terwijl ze eigenlijk al jaren langs de privéweg zouden moeten liggen. Sint-Truiden heeft geen noodwoningen, geen plan klaar om dergelijke problemen op te vangen en het gebrek aan transparantie leidt tot onbegrip bij de slachtoffers. Dat wordt pas echt duidelijk wanneer het gebouw op 8 november van “onbewoonbaar” terug naar “bewoonbaar” gaat en dit terwijl de website van de stad duidelijk stelt:
“Elke woning in Vlaanderen moet aan een aantal minimale kwaliteitseisen voldoen op het vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. We noemen dit de woningkwaliteitsnormen. Deze kwaliteits- en veiligheidsnormen werden vastgelegd in de Vlaamse Codex Wonen.”
Hoe kan een woning zonder verwarming of warm water voldoen aan deze normen? Dat kan alleen als je het technisch verslag op de letter in plaats van volgens de geest van de tekst gaat interpreteren:
DEEL C, punt 18: “De aanwezigheid van een gootsteen met aanvoer van warm en koud drinkbaar water”, deze is aanwezig, maar het warme water werkt gewoon tijdelijk niet.
DEEL C, punt 20: “Er is geen vast verwarmingsapparaat in een leefkamer”, deze is er wel, hij werkt gewoon niet!
Is er nog iemand in dit land die vindt dat verwarming en warm stromend water, geen basisbehoefte is?
Je kan nooit op alles voorbereid zijn, maar dat wil niet zeggen dat je het niet moet proberen. Vandaar een Fris! ideetje: Laten we deze situatie beschouwen als een F.A.I.L., oftewel een First Attempt in Learning. De enige manier om deze situaties in de toekomst te vermijden is te leren uit de fouten die nu gemaakt zijn.
Sint-Truiden, er is werk aan de winkel!